Fawzi Skali: "Sidi Hamza a avut o influență profundă asupra sufismului mondial."


(spicuiri din articol*)


Ghidul spiritual al Tariqa Qadirriyya Boutchichiyya s-a stins din viață miercuri, 18 ianuarie 2016, la vârsta de 95 de ani.
 
Image result for sidi hamza qadiri boutchichi
Fawzi Skali, care a fost discipolul său mai bine de 40 de ani, revine la Médias24 pentru a vorbi despre aportul spiritual al defunctului, considerat, de-a lungul și de-a latul planetei, drept un adevărat sfânt.

Contactat de redacția noastră, fondatorul Festivalului muzicii sacre de la Fes [Maroc] afirmă că decesul ghidului spiritual nu constituie o pierdere numai pentru Maroc ci și pentru întreaga planetă, pe care trăiesc milioane de discipoli ai săi (murizi).

În opinia sa, popularitatea ”maestrului viu” se explică prin aceea că a avut o profundă influență asupra istoriei sufismului mondial, contribuind la renașterea acestui curent pacifist din interiorul Islamului.

”Ghidul nostru, acum decedat, a reactualizat această tradiție spirituală într-o epocă marcată de despiritualizare. Prin elaborarea unui limbaj, unei orientări și unei învățături adaptate timpurilor moderne, a reușit să redea sufismului locul care i se cuvine.

Sufismul promovat de Sidi Hamza s-a răspândit pretutindeni în lume mai ales pentru că punea în evidență dimensiunea spirituală interioară, în lipsa oricărui prozelitism. Valorile sale se bazau pe o predare pedagogică în vederea formării unor discipoli pacifiști, dornici să-și găsească pacea interioară”, precizează muridul.

”Spre deosebire de alte curente rigoriste care doresc să-și impună propriile legi și să denatureze spiritul Islamului, ghidul [Sidi Hamza] le cerea fidelilor să fie exigenți cu ei înșiși, însă deschiși și toleranți cu ceilalți, fie că aceștia erau religioși sau nu.”

Interlocutorul nostru, antropolog de formație, afirmă că datorită sufismului a cunoscut civilizația islamică epoca sa de aur, prin intermediul artelor, literaturii, poeziei, muzicii...

Să mai remarcăm și că această confrerie nu a avut niciodată obiective politice, întrucât de la înființarea acesteia, de către bunicul defunctului, a dorit dintotdeauna să contribuie la elevarea spirituală a fidelilor ei, promovând valori precum iubirea și bunătatea pentru atingerea înțelepciunii și maturității interioare.

”Sufismul ne-a învățat să punem accentul pe o viziune umanistă asupra diversității lumii, pentru a promova valorile universale în culturi și religii diferite”, încheie Skali. 


Traducere și adaptare: A. I.

2 comentarii:

  1. Nu am stiut.
    Inna li-Llâhi wa inna ilay-Hi rajiûn, yarhamu-hu-Llâh.
    Salam 'alaykum,
    A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 'Alaykum Salam,
      De la Dumnezeu suntem, la Dumnezeu ne intoarcem.
      Multumesc pentru comentariu.
      Salam,
      hanna

      Ștergere